Bloggnorge.com // Livet med en snylter (muskelknute/myom)
Start blogg

Livet med en snylter (muskelknute/myom)

En blogg om mitt liv som prøvekanin for behandling av muskelknutemonsteret

Behandlingsmetoder

Kategori: Acessa, embolisering, Esmya, Myomektomi | 16 kommentarer » - Skrevet onsdag 2. mars , 2016 kl. 21:31

Nå har jeg jo allerede nevnt en del behandlingsmetoder for muskelknuter i livmoren her i bloggen men de er såpass spredd rundt i innleggene, at jeg tenkte å oppsummere dem i et eget innlegg for de som er nysgjerrige og ikke gidder lese hele bloggen :) Tre av dem har jeg selv prøvd så det kan dere lese om her i bloggen (se kategorier). Med forbehold om at jeg har glemt eller ikke vet om de nyeste nye metodene, så finnes det følgende metoder:

Annonser

Kommentarer

 1. MEGMEG sier:

  Hei!
  Har så mange spørsmål om det med muskelknute. Fungerte Esmya på deg? Hva har du ellers prøvd og hvordan fungerte det? Vet du noe om fjerning med MR og Acessa?

  • caracal sier:

   Hei!
   Esmya fungerte ikke på meg i det hele tatt men det ble jeg også advart om på forhånd, siden muskelknuten min var så stor (pr da ca 14×10 cm). Før jeg prøvde Esmya, var jeg i Tromsø og gjorde en embolisering. Den fungerte litt men ikke helt som jeg hadde håpet på. Jeg ble kvitt ryggsmertene og muskelknuten krympet ca 2 cm. Den vokste ikke mer etter emboliseringen. Etter å ha prøvd både embolisering og Esmya, syntes både jeg og legen at jeg hadde gått lenge nok med den og vi var litt redde for at den skulle vokse seg enda større i fremtiden, så da valgte jeg myomektomi (fjerne knuten kirurgisk). Det gikk over all forventning og legen klarte å fjerne den digre dingsen laparoskopisk via fire små hull i magen min. Jeg fikk beholde livmoren min og har nå bare tre små runde arr på magen (den fjerde åpningen lagde de inni navlen så det arret vises ikke). Det var helt nydelig å bli kvitt hele dritten men faren er jo at det kan gro ut en ny muskelknute senere. Jeg krysser fingrene for at det ikke skjer! :) Hvis du vil vite mer utfyllende om Esmya og embolisering, kan du sjekke ut linkene på bloggen for å finne innleggene mine fra de periodene jeg prøvde de metodene. Jeg har også skrevet om myomektomien i bloggen min :)

   Fjerning via MR og Acessa vet jeg egentlig ganske lite om, det har jeg bare lest om og delt noen linker til her. Begge deler er jo veldig nye behandlingsmetoder så man skal være veldig heldig eller ha god råd (reise til utlandet på eget initiativ og for egen regning) for å få prøve noen av dem. Forhåpentligvis vil de bli mer vanlige etterhvert sånn at flere kan få prøve dem.
   Hvis du ønsker å prøve Esmya så synes jeg du skal prøve det, det er jo veldig enkelt og greit og det verste som kan skje er vel egentlig at de ikke funker. Embolisering kan jeg gjerne også anbefale! Et enkelt og greit inngrep (bare vær forberedt på smerter og ubehag) med ei natt på sykehus og så maks 2 ukers sykemelding. Uansett hva du ønsker å prøve, så prøv å få legen med på det! Selv om å fjerne livmoren er det mest vanlige og det «enkleste» i mange legers øyne, så finnes det masse annet man kan prøve først.

 2. Ane sier:

  Hei:-)
  Flott blogg du har. Det finnes så lite informasjon om myom og behandlinger. Har noen spm om Esmya. Hvordan virket Esmya på dine blødninger når du startet behandlingen? Stoppet blødningene fort? Eventuelt hvor mange dager tok det før blødningene reduserte? Og vet du om man kan avslutte kuren før tre mnd om man får for store bivirkninger?

  • caracal sier:

   Hei! Takk for det! :)
   Blødningene mine stoppet temmelig kjapt etter oppstart. Husker ikke i farta hvor mange dagene det tok men innen ei uke eller to var jeg helt blødningsfri. Jeg tror du kan avslutte kuren om du får store bivirkninger, men det bør du kanskje spørre legen din om, eller sjekke pakningsvedlegget.
   Det er såpass lenge siden jeg gikk på Esmya nå at jeg har glemt mye av hvordan det var å gå på dem. Håper de fungerer på deg og at du ikke får så mange bivirkninger!

   • Ane sier:

    Hei igjen, og takk for svar :-) Rart det finnes så lite informasjon om muskelknuter på nettet, når det er så mange som blir plaget med det. Ser at du hadde ganske store knuter. Ser også at dine ikke krympet etter kuren. Det største problemet mitt er blødningene, så håper kuren virker, slik at jeg får redusert blødningsmengde. Var du plaget med store blødninger? Ble det noe forandring på blødningsmengde hos deg i tiden etter kuren?

    • caracal sier:

     Jeg var plaget med ganske kraftige blødninger mens jeg gikk på p-piller (det var i den perioden muskelknuten min dukket opp), men etter at det ble oppdaget at jeg hadde en stor muskelknute gikk jeg over til minipillen Cerazette. Den gjorde at jeg mistet mensen helt og dermed ikke hadde blødninger i det hele tatt. Mulig jeg hadde hatt store blødninger om jeg ikke hadde gått på noen prevensjonsmidler. Jeg slet med å få i gang en ordentlig syklus etter at jeg sluttet på minipillen, og var plaget med hyppige småblødninger. Disse forsvant helt mens jeg gikk på Esmya, og etter at jeg avsluttet Esmyakuren gikk jeg tilbake til rar syklus med småblødninger. Jeg ble da satt på Provera av gynekologen min for å stoppe blødningene og få i gang syklusen. I ettertid etter alle behandlingsmetodene jeg har vært gjennom har jeg slitt veldig med å få i gang en ordentlig syklus, så etter en periode med småblødninger nesten daglig, har kroppen min nå tydeligvis valgt å få en sparsom mens annenhver måned…
     Så altså, lite store blødninger for min del, men desto mer irriterende småblødninger og rar syklus.

     • Ane sier:

      Ja, det blir vel noe hormonkrøll etter slike kurer. Har du prøv noen naturmidler mot dette? Har hørt om noe som heter kyskhetstre som visstnok skal hjelpe for å få i gang en normal syklus. Dette er jo et naturpreparat. Vet ikke hvor man får kjøpt det. Jeg drakk brennesle te mot store blødninger, noe som hjelp veldig, så noen urter hjelper nok. Google litt å se om du finner noen urtepreparater som kan hjelpe mot uregelmessig syklus. Ikke noe som er mer frustrerende enn å gå slik. Ønsker deg lykke til:-)

     • caracal sier:

      Jeg har faktisk prøvd Kyskhetstre («Vitex», bestilte fra Danmark) men det funket ikke så veldig på meg. Jeg tok kapslene i nesten tre måneder men det eneste jeg merket var litt såre pupper og total mangel på mens. Da jeg stoppet å ta dem fikk jeg en blødning ei ukes tid senere, og etter det har jeg hatt minimensen (veldig sparsomme blødninger) annenhver måned. Tenker at det kanskje bare er noe jeg må leve med. Når verken Provera eller kyskhetstre funker på meg er det ikke stort mer å gjøre. Det eneste gynekologen har å tilby er p-piller for å holde i gang en slags syklus, og det gidder jeg ikke. Føler meg ferdig med å proppe kroppen full av hormoner, og spesielt etter å ha utviklet en diger muskelknute som jeg slet med å bli kvitt. Jeg mistenker at p-pillene var en sterk medvirkning til at jeg fikk muskelknute, selv om gynekologene sier det er svært lite sannsynlig.

 3. Zalco sier:

  Noen erfaringer med graviditet etter endt behandling av esmya? Jeg har tatt 2 kurer.

  • caracal sier:

   Jeg har ikke blitt gravid men mulig kroppen min og hormonene mine er i sjokk etter alt jeg har gjort for å bli kvitt muskelknuten :P Jeg går ikke på noen prevensjon så det som skjer, det skjer.

 4. Grete sier:

  Hei!
  Tusen takk for en informativ blogg. Jeg har hatt en utvendig muskelknute i mange år og fått høre at løsningen er å fjerne livmoren. Pga sykdom (ME) og alvorlig allergi mot Antibiotika har ikke dette vært aktuellt fra min side før knuten har skaper problemer for meg. Og nå gjør den det. de siste mnd har det bare blitt værre og værre.
  Var inne til kontroll i juni og da målte de den til 12x10x16 og den hadde vokst betraktelig bare på siste året. Og siden den nå begynner å gi meg smerter og tarmproblemer så må noe gjøres. Jeg fikk resept på Esmya, for å prøve å krympe den litt slik at de kunne fjerne den med laraskopi. Jeg har ikke tatt Esmya pga at jeg har hatt andre kroppslige ting å slitt med i det siste, og bivirkninger som svimmelhet, kvalme og muskel/ledd smerter var helt uaktuellt ;)
  Men takket være bloggen din har jeg nå fått vite at de kan ta ut en knute så stor som min er laraskopisk, men jeg vil først og fremst høre med gynokologen om ultralyd behandling. Har time den 10 okt så det blir spennende å høre hva de har å si. De har siden sist fått MR bilder og de tok noen prøver av livmoren sist og fant at jeg hadde celleforandringer men ikke kreft heldigvis. Takk nok en gang for at du deler din historie ;)

  • caracal sier:

   Hei!
   Jeg fant kommentaren din under «kastet» så jeg så den ikke før nå! Sikkert spamfiltrene til bloggen som ikke funker… Så bra at du finner trøst og hjelp i bloggen min! :) Kjenner jeg er litt spent på hvordan det gikk med deg den 10. oktober, så du må gjerne komme innom og fortelle hvordan det gikk!

 5. Sol sier:

  Hei,
  Ferdig med Esmya kur (3mnd) i januar. Har tidligere hatt regelmessige sykluser og gode hormonverdier. Sliter med å få igang EL igjen. Husker du hvor lang tid det tok før du fikk den? Hadde en blødning i begynnelsen av feb som varte i 6dager. Skal etter planen til DK så er litt utålmodig.

  • caracal sier:

   Hei!
   Nå spør du veldig vanskelig :P Nå er det ca 3 år siden jeg gikk på Esmya og jeg husker ikke helt hvordan det gikk med syklusen min rett etterpå. Jeg har generelt sett vært plaget med enten småblødninger eller ingen mens siden alle forsøkene på å bli kvitt muskelknuten, så jeg tror egentlig aldri kroppen min kom helt i normal syklus. Jeg vet at jeg hadde fire måneder (to før operasjonen i 2014 og to etter) med veldig fin syklus og tydeligvis eggløsning, men så ble hele syklusen på bærtur. Gynekologen hadde ikke annet råd enn å enten starte på p-piller eller ta Provera innimellom. Jeg hadde en del trøbbel med hormonene før jeg fikk muskelknuten også, så det spørs om jeg er rette personen å spørre…

 6. Linda sier:

  Leser og leser.
  Mitt problem er blødninger. Hatt dette i 5 uker i strekk. Veldig plagsomt og blir veldig sliten . Leser litt forskjellig, men er dette noe som folk kjenner igjen med muskelknuter?

  • caracal sier:

   Store blødninger er en av de vanligste symptomene på myomer, så det er nok veldig mange som kjenner seg igjen der.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.