Bloggnorge.com // Livet med en snylter (muskelknute/myom)
Start blogg

Livet med en snylter (muskelknute/myom)

En blogg om mitt liv som prøvekanin for behandling av muskelknutemonsteret

På full fart inn i overgangsalderen???

Kategori: Ukategorisert | 10 kommentarer » - Skrevet onsdag 21. mars , 2018 kl. 17:59

Jeg har vel nevnt flere ganger både underveis i myom-styret og etter operasjonen at syklusen min har vært helt på bærtur. Nå har jeg endelig motet meg opp til å gå til legen og sjekke tilstanden i kroppen. Det var ganske nedslående. Det er mye som tyder på at kroppen min er på vei inn i overgangsalderen.
Et par uker etter timen sendte legen meg et kort brev der hun skrev noen vage greier om at prøvene ikke var helt entydige så hun ville ha nye prøver for å se om hormonnivåene endrer seg og om det muligens er et lite snev av syklus. Så i dag var jeg innom legekontoret for å ta nye prøver. Nysgjerrig som jeg er av natur, ba jeg om å få skrevet ut resultatene fra sist. Prøvene mine viser forhøyet FSH (16) og veldig lave nivåer av både østrogen, progesteron, testosteron og binyrebarkhormon. Dette skremmer vannet av meg og gjør meg mildt sagt deprimert. Jeg føler meg overhodet ikke klar for å miste mensen, fruktbarheten og følelsen av å være høvelig ung i en alder av 40. Det føles helt bedritent å komme så tidlig i overgangsalderen, spesielt når ingen kvinner i min nære familie var så tidlig ute (alle mistet mensen i alderen 50-55). Farmoren min fikk til og med sitt siste barn da hun var 39.

En ting er å miste fruktbarheten og vite at nå er det ingen muligheter for å bli gravid, at løpet er helt kjørt. Men det som nok plager meg mest er følelsen av å ha en kropp som er alt for tidlig gammel. Nå blir det nok østrogen-tilskudd, noe som heller ikke er spesielt sunt. Jeg kommer kanskje til å føle meg bedre rent fysisk og psykisk, og kroppen blir kanskje mer i balanse, men sjansen for brystkreft øker betraktelig når man starter tidlig på østrogen.

Så ja, mens jeg venter på resultatene av de nye prøvene blir det nok mye grubling. Psyken er litt nede for telling nå og i tillegg lurer jeg jo litt på om emboliseringen eller andre deler av behandlingen av myomet kan ha medvirket til dette. Kan det ha blitt noen skader på eggstokkene? Jeg spurte ikke legen om dette, men om jeg blir videre henvist til gynekolog skal jeg prøve å huske å spørre.

 

Annonser

Kommentarer

 1. Sol sier:

  Hei,
  Det var leit å lese. Hvor gml er du?
  Har selv akkurat operert muskelknuter i Danmark.
  Har du fått henvisning videre?
  Hvordan hadde du det etter operasjonen? Har fremdeles litt smerter, stikker mest på morgenen. Er 11 dager siden. Heldigvis har blødningene gitt seg.
  Klem til deg

  • caracal sier:

   Hei,
   Jeg ble 40 i fjor og siden syklusen min har kranglet i flere år, anser legene det som at jeg har kommet i for tidlig overgangsalder. Jeg har vel knapt hatt en normal mens siden jeg sluttet på minipillene i 2013 men siden jeg da var midt oppi behandling av muskelknuten med hormoner og inngrep, tok jeg det ikke så tungt at syklusen var kranglete. Men etter å ha hatt like (om ikke mer) kranglete syklus etter at jeg var ferdig operert og myomfri, fant jeg ut at dette måtte undersøkes. Jeg har blitt henvist til gynekolog med spørsmål om de mener jeg trenger mer utredning eller om fastlegen min bare skal skrive ut hormonpiller til meg. Jeg håper virkelig jeg får komme til gynekolog for videre utredning! Da kan jeg få sjekket eggstokkene, snakke med spesialist og samtidig også få sjekket for nye muskelknuter og tatt celleprøve.
   Jeg hadde det helt utmerket etter operasjonen og kunne ha dratt hjem kort tid etterpå, hadde det ikke vært for blodtrykket mitt som steg himmelhøyt etter narkosen. Pulsen og blodtrykket var det eneste som plaget meg etter operasjonen, ellers kjente jeg bare litt stikkinger i livmorområdet et par dager etterpå. Jeg blødde litt rett etter operasjonen men det stoppet kjapt.
   Ble du operert laparoskopisk eller med buksnitt?

 2. Sol sier:

  Ok håper det ordner seg for deg. 😊
  Hatt kikhullsoperasjon. Fjernet 2 små og en stor myom.

  • caracal sier:

   Takk for det :)
   Så bra at du ble kvitt myom-monstrene og at de kunne fjernes laparoskopisk. Håper du er kvitt dem for godt og ikke gror ut nye!

   • Sol sier:

    Tusen takk, Ja jeg håper virkelig det.
    Har du undersøkt om du har fått nye myomer?
    Spent på syklusen min etter dette, pleier å være regelmessige og kjennes ut som jeg har EL nå.

    • caracal sier:

     Jeg skal inn til gynekolog for utredning av tidlig overgangsalder i løpet av det neste halvåret (har ikke fått time enda, bare beskjed om at jeg har rett på helsehjelp), og da skal jeg samtidig spørre om de ser noen nye myomer på ultralyd. Når jeg først er hos gynekolog er det jo lurt å bare få alt sjekket.
     Du får sikkert helt normal syklus, jeg tror ikke myomektomi forstyrrer syklusen.

 3. Lisa sier:

  Fantastiskt informativ blogg. Hur gick det?

  • caracal sier:

   Hei! Tenker du i forhold til myomet? Jeg valgte til slutt å operere ut myomet laparoskopisk senhøsten 2014. Det gikk veldig bra og jeg fikk beholde livmoren :)

   • Lisa sier:

    Nej, jag tänkte på övergångsåldern, Fick du några problem med levern när du åt Esmya? Min gyn. vill inte ge mig Esmya för att det finns risk för biverkningar med levern.

    • caracal sier:

     Så langt har jeg hatt mensen i juni og juli men den har ikke kommet nå i august, i hvertfall ikke enda. Mulig det var kroppens siste krampetrekning med hormoner og greier før jeg kommer ordentlig i overgangsalderen. Jeg skal til gyn i slutten av måneden, så vi får se hva de finner ut der.
     Jeg vet ikke hvordan Esmya virket inn på leveren min, det ble ikke sjekket verken underveis eller etterpå.

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.