Bloggnorge.com // Livet med en snylter (muskelknute/myom)
Start blogg

Livet med en snylter (muskelknute/myom)

En blogg om mitt liv som prøvekanin for behandling av muskelknutemonsteret

Gode og litt dårlige nyheter

Kategori: Ukategorisert | 14 kommentarer » - Skrevet torsdag 23. august , 2018 kl. 13:58

Da har jeg endelig vært hos spesialist og blitt utredet for tidlig overgangsalder. Den gode nyheten er at gynekologen var helt uenig med fastlegen om at jeg var i overgangsalder. Hun mente at å gå etter hormonverdier i blodprøver ikke er spesielt lurt da de kan svinge veldig mye i løpet av kort tid. Dessuten hadde jeg mensen i juni og juli så det er et tegn på at jeg ikke er helt ferdig enda. Hun mente at jeg ikke har kommet i overgangsalder enda og at spørsmålet var om jeg ønsket å få tilbake mensen/syklusen eller om det viktigste var å bli beroliget med at alt var i orden. Jeg synes jo mensen er noe herk siden jeg blør mye så jeg sa at så lenge alt er i orden ellers, kan jeg godt leve med uregelmessig mens.
Jeg var forresten hos den samme overlegen som jeg maste meg til å få henvisning til embolisering hos i 2013. Den gang var hun veldig ivrig på å fjerne livmoren og litt kritisk til å styre med så mye annet. I dag, bare fem år etter, snakket hun mer varmt om at «før var det vanlig å fjerne livmoren men i dag var det heldigvis flere andre gode alternativer». Jeg ble glad inni meg og gledet meg over at det tydeligvis skjer ting i gynekolog-miljøet generelt, og ikke minst i holdningene blant gynekologene selv :)

Den litt dårlige nyheten er at hun fant et nytt myom. Heldigvis ikke så stort denne gangen og gynekologen omtalte det som «ingenting», så vi får håpe det vokser sakte og ikke skaper noen problemer. Det var litt nedtur å ha fått et nytt troll i kroppen men jeg var jo egentlig forberedt på det siden jeg er arvelig belastet og er barnløs, overvektig og har mye hormonkrøll. Men for all del, så lenge det er det verste så skal ikke jeg klage. Det ble nå tatt både celleprøve og en slimhinneprøve fra livmoren (au!), så nå har jeg blitt sjekket for både livmorhalskreft og livmorkreft. Gynekologen skrøt så mye av hvor flink jeg var (holdt ut uten bedøvelse), at til slutt måtte jeg kommentere at jeg hadde nå fortjent en premie sånn som barna får hos tannlegen. En liten leke eller noe! :D Hun lo og sa hun skulle ta det opp med ledelsen ;)

Så status snart fire år etter myomektomien er altså at jeg har syklus på bærtur, arrvev i livmoren og et nytt myom på 2 cm. Pluss en cyste på ene eggstokken. Men ikke overgangsalder :) Nå er det bare å håpe at prøvene er normale.

Annonser

Kommentarer

 1. Lisa sier:

  Har du provat med att ändra kosten? Jag slutade helt med mjölk som har mycket östrogen. Och mitt mom har inte växt alls. Många rekommenderar maskros té så det har jag också börjat dricka regelbundet.

  • caracal sier:

   Nei jeg har ikke endret kosten. Jeg må ærlig innrømme at jeg ikke tror kostholdet har så mye å si for hvor mye myomer vokser. Myomer har en tendens til å vokse i sitt eget tempo uansett hva man gjør, så jeg kjenner ikke at jeg gidder å styre med restriksjoner og spesialdietter bare fordi det kan finnes en bitteliten sjanse for at mitt knappe 2 cm myom kanskje kan slutte å vokse.
   Men takk for tips, det kan jo være noen andre som leser her og ønsker å prøve kostholdsendringer! :)

 2. Sarah sier:

  Hei.

  Jeg har lest bloggen din innimellom. Spesielt under tiden jeg oppdaget myom hos meg. For litt under 2 år siden foretok jeg en embolisering. Og de store blødningene mine stoppet opp etter det. For 10 dager siden var jeg på en gynekologisk kontroll. Etter den dagen har jeg småblødd/spottet. Lurer på om hun var borti myomet og «vekket den til live igjen». Er det mulig? Altså at blødningene kommer tilbake etter en embolisering?

  • caracal sier:

   Hei. Nå er ikke jeg helsepersonell så jeg svarer ut i fra egne erfaringer og hva jeg tror, men småblødninger/spotting tror jeg nok ikke kommer av at myomet er vekket til live igjen :) Dersom myomet ble vellykket embolisert så er det dødt (eller i hvertfall kraftig redusert) og kan ikke vekkes til livet igjen. Det er jo ikke uvanlig å få småblødninger/spotting etter gynekologisk undersøkelse. Spesielt ikke om du har tatt celleprøve eller andre prøver av slimhinner/vev. Men 10 dager etterpå er litt rart. Kan det være hormonkrøll? Har du stresset i det siste? Hvordan er syklusen din ellers? Om du blir plaget kan du dra til legen din og be om en Provera-kur, det har stoppet småblødningene hos meg når syklusen min har vært på bærtur.

 3. Silje sier:

  Tusen takk for denne bloggen, som tilsynelatende er det eneste stedet på nett som sier at smerter i korsryggen kan skyldes myomer! Jeg har lenge innbilt meg at jeg har livmorhalskreft, mens celleprøver tidligere og gynekologisk undersøkelse har vist at alt er normalt. Vært livredd og tenkt det verste. Nå vet jeg fortsatt ikke hva det feiler meg, da jeg har time til GU om to dager. Men var godt å lese at det kan skyldes myomer. Jeg har allerede 3 barn og er 33 år, så for min del kan de gjerne fjerne livmor helt. Har ikke lest hele bloggen din, men håper det går bra med deg og at livet blir slik du ønsker ❤
  Vet du hvor fort slike myomer kan vokse? Begynte med mellomblødninger før sommeren, korte sykluser og nå i skrivende stund har jeg blødd over to uker pluss hatt smerter i korsryggen og tisset ofte, særlig på natta når jeg ligger. Håper det skyldes dette.

  • caracal sier:

   Hei og takk for kommentar!
   Det heter seg at myomer sjeldent er årsaken til smerter i korsryggen, men jeg har hørt flere som har sagt at de har hatt vondt i korsryggen som har vært forårsaket av myomer. Siden det er så «sjeldent» har vel kanskje legene en tendens til å avfeie myomer som årsak til smerter i ryggen uten å sjekke det nøyere.
   Det går greit med meg, jeg opererte ut myomet i 2014 og har nå fått et nytt myom på 2 cm, men det er såpass lite at jeg krysser fingrene for at det vokser saktere og mindre enn det forrige myom-monsteret! :P Hvor fort myomer vokser varierer veldig. Noen går med bittesmå myomer i mange år som knapt vokser, mens andre opplever at myomene vokser kjempefort og dobler størrelse på kort tid. Mitt forrige myom (bakgrunnen for denne bloggen) vokste ganske raskt. Jeg hadde ingen myomer i 2006, i 2011 hadde det vokst ut et myom på 9 cm, og i 2013 da jeg ble embolisert var myomet ca 16×10 cm stort. Etter embolisering så det ut til å skrumpe et par cm for da jeg ble operert var myomet ca 14 cm. Jeg er arvelig belastet så jeg har tydeligvis en livmor med god grobunn for hurtigvoksende myomer…
   Jeg krysser fingrene for at du «bare» har fått myomer og ønsker deg lykke til på GU-time!

 4. Linda sier:

  Hei.
  Jeg er verdens beste googler! Gud jeg googler og googler. Samtidig som at jeg blør og blør og blør. Blir sprø.
  Fikk en sryrtblødning for 1 mnd siden som resulterte i innleggelse blålys og blodoverføring.
  Gynekolog fant en det han tenker er myom på 4 cm.
  Jeg fikk noe piller som skulle stoppe blødning og reiste hjem.
  Så var jeg ute igjen til ny undersøkelse med saltvann. Gynekolog tror det er myom eller polypp, men vil se dette skikkelig med kamera under narkose, han fjerner evt myomer i samme sleng
  Jeg kjenner jo uro er redd for alt mulig (kreft) då jeg ytret dette til min gynekolog var meldingen at det var ikke han bekymret for.
  Jeg har bestemt meg for å fjerne livmor. Er 43 år har 4 barn …
  Hvordan går det hos deg?
  I det siste dagene føler jeg meg oppblåst ( vann i ansiktet?…) gått opp i vekt , kjenner stikkinger litt sånn av og på nede i lysken…
  Spent på svar! Lykke til med dine utfordringer

  • caracal sier:

   Hei
   Så trist å høre om styrtblødninger og andre problemer! Jeg har ikke vært plaget med noe annet enn manglende syklus etter at jeg opererte bort mitt store myom. Det nye myomet som har vokst ut i ettertid merker jeg ikke noe til. Håper det holder seg sånn! :)
   Masse lykke til med undersøkelser og eventuell fjerning av livmor!

 5. Tia sier:

  Hei.
  Ville bare komme med en gladhistorie og kanskje gi andre i samme situasjon håp.
  Jeg er 41 år og opererte i mars 2018 ut et myom på 5-6 cm og 282g. Det ble ikke arrvev og jeg som har prøvd å bli gravid tidligere trodde jeg skulle forbli barnløs men i sept 18 ble jeg gravid og er 27 uker på vei naturlig befruktet. Alt forløpt normalt.
  Stå på! Det finns håp. 😊

 6. Milla sier:

  Hei!
  Jeg ser du fikk myomektomi. Hvordan myom hadde du? Jeg har ett som er Intramuralt og delvis submukøst. Nå er jeg så utrolig sliten og lei av å bli kastet fra lege til lege. Har fått så mye forskjellige beskjeder. Noen anbefaler ditt og noen datt. Nå har jeg googlet i flere timer og så kom jeg over bloggen din. Takk for at du deler:-)
  Jeg har vært så mye frem og tilbake på sykehuset i det siste med blødninger fra myomet (har mistet 0,5l blod av gangen). Måtte i narkose for å fjerne spiral. Jeg er kandidat til embolisering, men så føler jeg at jeg leser ofte at det ikke fungerer. Og så har jeg aldri fått tilbud om myomektomi..noe jeg nå har googlet meg frem til hva er. Jeg forstår ikke hvorfor når så mange med større myom kan få det. Har det med type myom å gjøre?
  Jeg føler tida jobber i mot meg, det vokser 1-2cm i mnd (det er 12cm nå) og i dag fikk jeg vite at jeg får undersøkelse i august.. Altså ikke emboliseringa..på ett tidspunkt vil jeg jo se høygravid ut om ikke det skjer noe snart…
  Har du noen du kan anbefale som er flinke på dette?
  Og igjen..tusen takk for bloggen din<3

  • caracal sier:

   Denne kommentaren hadde faktisk havnet i spamfilteret, men godkjente den nå :)
   Jeg tok myomektomi til slutt ja. Myomet vokste så fort og ble så stort (16x12cm) at gynekologen anbefalte å få det fjernet så fort som mulig. Jeg prøvde embolisering først og det tok vekk det eneste symptomet jeg hadde; smerter i ryggen hver morgen. Ellers skrumpet myomet veldig lite (et par-tre cm) og gynekologen mente det ikke var noe dødt vev der heller, så emboliseringen var å anse som mislykket. Jeg tenker at dersom du ønsker å prøve det, så er det jo et veldig greit inngrep. Du kan få en god del smerter og feber, men man tåler det liksom mer når man vet hvorfor det gjør vondt. For meg var det vel verdt å prøve det først, før jeg gikk for operasjon.
   Mitt myom var vel for det meste intramuralt, men det lå veldig tett inntil slimhinnen i livmora. Jeg vil være så dristig å påstå at det kommer mest an på legen/gynekologen din om du får myomektomi eller ikke. Jeg var hos tre gynekologer hvor den første mente at eneste løsning var å fjerne livmoren, den andre mente fjerning av livmor var best men at myomektomi kanskje kunne gå, og den tredje sa at myomektomi mest sannsynlig ville gå helt fint og kanskje til og med laparoskopisk. Hun hadde direkte kontakt med en dyktig lege i Oslo (Ullevål) og utførte en laparoskopisk myomektomi uten komplikasjoner. Gynekologen som opererte meg heter Stine Andreassen og er overlege på Nordlandssykehuset. Kunnskapsnivået og dyktigheten til gynekologen har MYE å si for hva de anbefaler av behandling av myom. Veldig mange henger igjen i gamle ideer om at fjerning av livmor er det enkleste og beste, og vegrer seg for å foreslå myomektomi eller embolisering. Jeg håper og tror dette er i endring og at fjerning av livmor kun foreslås som siste utvei når man har myom.
   Du må rett og slett stå på krava selv! Si ifra at du ønsker embolisering eller myomektomi, og sier legen «nei det går ikke fordi myomet ditt er for stort/plassert sånn og sånn» så bør du vurdere å høre med en annen gynekolog. Når det gikk an å fjerne mitt digre myom på 14×10 cm ved hjelp av kikkhullskirurgi så kan jeg ikke se for meg at noen myomer er umulig å fjerne, enten laparoskopisk eller ved fullt buksnitt. Det handler for det meste om hvor dyktig gynekologen er.
   Uansett hva du finner ut så ønsker jeg deg lykke til! Vær en «vanskelig» pasient og still krav! Det er tross alt din kropp og ditt liv.

 7. Milla sier:

  Jeg prøvde å legge inn kommentar, men alt bare forsvant

  • caracal sier:

   Hei!
   På grunn av mye spam i kommentarfeltene (fra automatiske bots) har jeg satt på godkjennelse av alle kommentarer. Derfor «forsvinner» kommentaren frem til jeg har godkjent :)

css.php
Driftes av Bloggnorge.com | Drevet av Lykke Media AS | PRO ISP - Webhotell & domene
Denne bloggen er underlagt Lov om opphavsrett til åndsverk. Det betyr at du ikke kan kopiere tekst, bilder eller annet innhold uten tillatelse fra bloggeren. Forfatter er selv ansvarlig for innhold.
Personvern og cookies | Tekniske spørsmål rettes til post[att]lykkemedia.[dått]no.